Bouroullec, Swarovski & Versailles

De franske designbrødre Ronan og Erwan Bouroullec har sammen med Swarovski skabt en fascinerende LED-lysinstallation til Versailles-slottet udenfor Paris. Den skulpturelle lysekrone, som har fået navnet The Gabriel Chandelier, er det første moderne permanente objekt i nyere tid, som har fundet plads på slottet.

Lysekronen måler over 12 meter i højden, har en vægt på et halvt ton og består af 800 krystal-og stålenheder, der som perler på en snor, er trukket på en ledende wirer. Nyd den smukke video om projektet.

The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-1.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-3.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-9.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-8.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-6.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-4.jpg
The Architects Choice -Bouroullec-Gabriel-Chandelier-Swarovski-7.jpg

Foto © Studio Bouroullec

Et badeværelse til Carine Roitfeld

Den tidligere chefredaktør på fransk Vogue, Carine Roitfeld, har fået den britiske arkitekt David Chipperfield til at renovere sit badeværelse i sin lejlighed i Paris, som samme herre tidligere har renoveret. Chipperfield har skabt en helt særlig atmosfære i rummet, hvis vægge er beklædt med træpaneler og gulvet med lys carrara marmor.

CR badevørelse af DC1 Photography Matteo Bonotto for David Chipperfield Architects.jpg
CR badevørelse af DC2.jpg
CR badevørelse af DC3.jpg
CR badevørelse af DC4.jpg

Foto © Matteo Bonotto for David Chipperfield Architects

Fendi i Rom af Peter Marino

Selvom projektet snart har nogen år på bagen, er Fendi's conceptstore i Rom stadig et smukt eksempel på et renoveringsprojekt, som på bedste vis bevarer og opdaterer originale detaljer og samtidig tilføjer nye kontrastfulde elementer, med et moderne udtryk, i perfekt harmoni. Forretningen i det romerske palazzo fra 1900-tallet er på over 750 m². Den smukke hovedtrappe er malet mørkegrå og belyses af lampetter og en imponerende 8 m høj Murano-lampe fra 1960-erne. Af nye elementer er de bølgende travertinflader de mest karakterfulde sammen med den grøn-grå marmor på gulvet og de mørke vægpaneler i træ.

Peter Marino er en særdeles erfaren herre hvad angår interiør- og butikskoncepter i den absolutte topklasse. Chanel, Louis Vuitton og italienske Fendi er blot nogen af de luksusbrands, som hyrer Mr. Marino og hans store stab i New York City til skabelsen af deres shopping-universer.

Peter Marino (2).jpg
Facade.jpg
Trapperum1.jpg
Trapperum.jpg
Belysning.jpg
Gårdrum2.jpg
Gårdrum.jpg

Fotografi © Peter Marino Architects

Aesop Mitte, Berlin

Farven grøn præger for alvor interiør og design globalt. Et eksempel er Aesops nyåbnede og første konceptbutik i Mitte, Berlin. Det lokale arkitektkontor WEISS-HEITEN har tegnet forretningen, som på smukkeste vis binder lokale elementer fra Bauhaus-traditionen sammen med moderne strømninger. En inspirationskilde er også kunstneren Gerhard Richter med hans abstrakte pixelerede udtryk. De grønne håndlavede fliser i flere nuancer som dækker vægge og gulve, danner en smuk kontrast til de rolige ensfarvede vægge. Kontrasterne ses også i den olierede bordplade af tysk eg, de nærmest usynlige stålhylder og de rå installationer.  

The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-01.jpg
The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-06.jpg
The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-02.jpg
The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-03.jpg
The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-04.jpg
The Architects Choice-Aesop-Store-Interior-Mitte-Berlin-05.jpg

Fotograf © Aesop

432 Park Avenue - 96 etager eksklusivt boligbyggeri

Beliggende på Manhattan mellem 56. og 57. Street vokser en imponerende slank skyskraber op, som i 2015 vil nå op på over 426 meter. 432 Park Avenue bliver den næstehøjeste boligbebyggelse på den vestlige halvkugle og kommer til at rumme 147 ejerlejligheder. Penthouse’en som fylder hele den øverste etage på den 96. etage, blev handlet til en pris på over 95 millioner dollars. Det samlede projekt forventes at blive handlet til over 1 milliard dollars. Projektet er tegnet at det New York basserede arkitektfirma Rafael Vinoly. Kvadratet er blevet det dominerende motiv i både plan og facade, hvor de store 10 x 10 fods vinduesåbninger giver imponerende udsyn til Central Park, Hudson River og den kvadratiske grid-struktur på Manhattan.

Læs mere og se livecams fra byggepladsen på  http://432parkavenue.com

The Architects Choice_432 Park Ave_3.jpg
The Architects Choice_432 Park Ave_4.jpg
The Architects Choice_432 Park Ave_5.jpg
The Architects Choice_432 Park Ave_2.jpg
The Architects Choice_432 Park Ave_1.jpg
The-Architects-Choice_432-Park-Ave_8.jpg

Visualiseringer © CIM Group/ Macklowe Properties

The images of Architects

Torsdag den 17.10.2013 gæstede den schweiziske arkitekt, Valerio Olgiati, Kunstakademiets Arkitektskole i København. I en fyldt festsal afholdte den sympatiske arkitekt forelæsning, hvor han blandt andet fortalte om den netop udgivne bogprojekt: The Images of Architects, som med sikkerhed bliver et stort ønske blandt mange arkitekter og arkitekturinteresserede. Valerio Olgiati har bedt 44 nulevende arkitekter, som tilhører den internationale elite, om at vise ham de vigtigste billeder, der danner grundlag for deres egne arbejder. Bogen indeholder ingen tekst, kun inspirerende billeder, som i deres lille format kræver et spændende nærstudie. Bestil bogen på Amazon.co.uk til ca.  400 kr., jeg gjorde det i dag!

Theimagesofarchitects_ValerioOlgiati_The Architects Choice1.jpg
Theimagesofarchitects_ValerioOlgiati_The Architects Choice4.jpg
Theimagesofarchitects_ValerioOlgiati_The Architects Choice2.jpg
Theimagesofarchitects_ValerioOlgiati_The Architects Choice3.jpg

Foto @ Valerio Olgiati

Et byhus i Sóller, Mallorca

Sóller, i den nord-vestlige del af Mollorca, har en række byhuse fra starten af 1900-tallet opført i stilarten art nouveau. Jeg fik mulighed for at komme indenfor i flere af dem og mødte her magiske rumligheder og detaljer, som jeg har forsøgt at fange i en række billeder, som kommer i løbet af de næste par måneder.

Se også billederne fra det tidligere viste byhus med det magiske trapperum.

HUS2_3_SH_WEB.jpg
HUS2_6_SH_WEB.jpg
HUS2_4_SH_WEB.jpg
HUS2_1_SH.jpg

Fotograf © Henrik Kjær Christiansen

Paul Smith Shop, 11 Albemarle Street, Mayfair, London

A6 Architects har skabt en utraditionel facade til den netop nyåbnede Paul Smith forretning i Londons Mayfair-kvarter, som på bedste vis skaber relation mellem Brandet Paul Smith og den byhistoriske kontekst og arkitektur. Den nye facade i stueetagen er skabt i støbejern, som er et kendt materiale fra byens inventar, men som sjældent ses så massivt på en eksklusiv butiksfacade. Støbejernets ubehandlede overflade skaber en smuk rustik kontrast til den bemalede eksisterende murede overfacade på det klassiske georgiske byhus, som er fra det 18. århundrede. De støbte mønstre i jernfacaden er inspireret af teksturer og vævetekniker i Paul Smiths tekstiler og rummer samtidig små ”skæve” indslag med motiver fra Smiths univers. Det grafiske cirkelmønster, som gentages i hele facadens længde, skaber en optisk kompleksitet som forstærkes af skyggerne som sollyset skaber i relieffet. Et smukt og originalt projekt som skal opleves på næste London visit.

Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_2.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_0.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_1.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_4.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_3.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_7.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_8.jpg
Paul-Smith-Albemarle-Street-store-facade-by-6a-Architects_5.jpg

Fotograf © A6 Architects  

 

En magisk trappe i Sóller, Mallorca

I sommeren 2013 tilbragte jeg to uger på Mallorca i området omkring byen Sóller i den nord-vestlige del af øen.  Sóller by har en række unikke byhuse fra starten af 1900-tallet opført i stilarten art nouveau. Jeg fik mulighed for at komme indenfor i flere af dem og mødte her magiske rumligheder og detaljer, som jeg har forsøgt at fange i en række billeder, som kommer i løbet af de næste par måneder.

De første billeder er fra et byhus, som ligger for enden af byens travle handelsstrøg. Huset har været i den samme families eje siden opførelsen i 1907. Facaderne og interiøret er tæt på uændret igennem tiderne, og huset stod som en sand tidslomme med et magisk stemning og en snert af forfald. Nyd hovedtrappen og ovenlyset som er husets omdrejningspunkt.

HUS1_1_SH_WEB.jpg
HUS1_2_SH_WEB.jpg
HUS1_3_SH_WEB.jpg
HUS1_5_SH_WEB.jpg
HUS1_4_SH_WEB.jpg

Fotograf © Henrik Kjær Christiansen

C. F. Hansen 1756-1845

Den mest indflydelsesrige klassicistiske arkitekt, Christian Frederik Hansen, formåede i sit 89 år lange liv at få realiseret en lang række enestående værker, hovedsageligt beliggende  i Nordtyskland i området i og omkring Altona, som i hans tid var en del af det danske kongerige,  samt i hovedstaden København.

Hans gode relation til Kongen, Frederik den 7. og hans generelle velanseelse blandt den danske magtelite, gav ham mange enestående opgaver, som hans bygherrer var villige til at vente på! C. F. Hansens tog sig nemlig den tid der skulle til, før han var helt tilfreds med sit arbejde og kunne involvere håndværkerne i sine projekter.

Blandt hans vigtigste værker er Christiansborg Slot og Slotskirken, Københavns Råd- og Domhus på Nytorv,  Vor Frue Kirke samt villaerne i Altona. 

Christian Frederik Hansen

Christian Frederik Hansen

Christiansborg Slot. Af C.F. Hansens mange byggeopgaver i København var den største genopførelsen af Christiansborg Slot, der var brændt i 1794. Opgaven fik han overdraget i år 1800, og selve bygningskroppen stod færdig i  1822.   Slottet brændte desværre igen i 1884.     Tegning © Kunstakademiet

Christiansborg Slot. Af C.F. Hansens mange byggeopgaver i København var den største genopførelsen af Christiansborg Slot, der var brændt i 1794. Opgaven fik han overdraget i år 1800, og selve bygningskroppen stod færdig i 1822. Slottet brændte desværre igen i 1884.

Tegning © Kunstakademiet

Slotskirkens facade mod Slotspladsen.    Tegning © Kunstakademiet    

Slotskirkens facade mod Slotspladsen.

Tegning © Kunstakademiet

 

Rådhusets port mod Kattesundet.    Tegning © Kunstakademiet    

Rådhusets port mod Kattesundet.

Tegning © Kunstakademiet

 

Monsieur Bleu, Palais de Tokyo i Paris

Den franske arkitekt, Joseph Dirands, første restaurantprojekt i Paris har navnet, Monsieur Bleu. Placeringen er i det måske mest kreative og underholdende museum for samtidskunst i Paris, Palais de Tokyo. Restauranten som åbnede i maj i år har en skøn terrasse med udsigt til Eiffeltårnet og et interiør der ligger smukt i forlængelse af Dirands tidligere projekter. Stilen er som altid kendetegnet ved at være en smagfuld kombination af moderne og klassiske elementer i en underspillet stilren sammenstilling. Tonerne i projektet er en kombination af den neutrale sort/hvide-skala, der møder de skønne grønne toner i den karakteristiske Connemare marmor, som forstærkes af de polstrede stole og sofaer med fløjl og plys i samme nuancer. Af yderligere elementer kan nævnes de store spejlflader og forgyldte døre og vægelementer. De store skulpturelle lysekroner er af Michel Boyer. www.palaisdetokyo.com   www.monsieurbleu.com 

MonsieurBleu3.jpg
MonsieurBleu1.jpg
MonsieurBleu2.jpg
MonsieurBleu4.jpg
MonsieurBleu8.jpg
MonsieurBleu5.jpg
MonsieurBleu7.jpg
MonsieurBleu6.jpg

Fotograf © Adrien Dirand  

Davids Samling

Davids Samling i Kronprinsessegade 30 rummer et hav af inspiration indenfor europæisk og islamisk kunst og kunsthåndværk. Samlingen af Vilhelm Hammershøi værker og møbler fra 1700 og 1800-tallet har dog en særlig plads i min verden. 

Davids Samling er stiftet af højesteretssagfører C.L. David, der efterlod sine kunstsamlinger til eftertiden i det hus, han selv beboede. Museet drives af den selvejende institution, C.L. Davids Fond og Samling.

Christen Købke "Dagen" i hovedtrapperummet

Christen Købke "Dagen" i hovedtrapperummet

Engelsk porcelænsskab fra 1750

Engelsk porcelænsskab fra 1750

Fotograf © Henrik Kjær Christiansen

Ett Hem, Stockholm

Ett Hem i Stockholm tog mig med storm. Dette er ikke et hotel i følge ejer Jeanette Mix, men et yderest gæstfrit hjem. Konceptet er klart, dette er et hjem, et meget eksklusivt et af slagsen. Her er alt hvad der dertil hører; kokken står klar i køkkenet, der er tændt op i pejsen og det søde personale står klar i hall'en, hvis du har brug for assistance. Den britiske designer Ilse Crawford har sammen med den svenske arkitekt Anders Landström skabt et stemningsfuldt, underspillet og helt fortryllende projekt i tæt samarbejde med den kvalitetsbevidste ejer. Inviter dig selv til et ophold. Læg mærke til den smukke Bambola vase fra GUAXS, som passer perfekt ind i universet. www.etthem.se

Sköldungagatan i Stockholm i det gamle ambassadekvarter.

Sköldungagatan i Stockholm i det gamle ambassadekvarter.

Suite.

Suite.

Værelse med badekar i marmor.

Værelse med badekar i marmor.

Interiør. Vase fra Svensk Tenn og Bambola M vase fra GUAXS.

Interiør. Vase fra Svensk Tenn og Bambola M vase fra GUAXS.

Hall'en

Hall'en

Suite med Bambola vase fra GUAXS.

Suite med Bambola vase fra GUAXS.

Køkken

Køkken

Vinterhaven

Vinterhaven

Fotograf: Magnus Mårding © Ett Hem.

Sct. Catherine's College, Oxford

Sct. Cathrine's College i Oxford fra 1963 er et af Arne Jacobsen hovedværker. Jeg besøgte stedet i maj 2013, for at se projektet hvor blandt andet den klassiske Oxford stol er tegnet specielt til. Stolen som bliver produceret med forskellige ryghøjder har den særlige funktion, at den med sin højeste ryg afskærme personen i stolen og skaber et intimt rum ved bordet. Arne Jacobsen ønskede i spisesalen den åbne plan, for at kunne samle alle kollegiets brugere og beboere på ét sted, men gjorde det samtidig muligt at beholde det traditionsrige hierarki mellem elever og lærer ved møbleringen, hvor eleverne sad på lave bænke og lærer og rektor ved højbordet bag beskyttende rygge. Bænkene er i dag udskiftet til AJ's "syvere".

Sct. Cathrine's College er fyldt med smukke rumligheder og detaljer, særligt skal nævnes spisesalen, biblioteket, auditoriet og de karakteristiske støbte betonbjælker der går igen i flere af bebyggelserne med deres imponerende spænd. De har samtidig en helt særlig effekt og stoflighed, hvor overfladen er silkeblød og derfor lader dagslyset fra lyslanternerne i taget flyde blidt ind i rummet.

Elevernes plads i spisesalen med særlige fastmonterede bordlamper

Elevernes plads i spisesalen med særlige fastmonterede bordlamper

Spisesalen med lærernes bordbord i baggrunden til høje med Oxford-stolen med høj ryg

Spisesalen med lærernes bordbord i baggrunden til høje med Oxford-stolen med høj ryg

Oxford stolen med høj ryg. Foto: Fritz Hansen

Oxford stolen med høj ryg. Foto: Fritz Hansen

Søjle møder gulv i spisesalen

Søjle møder gulv i spisesalen

Auditorium

Auditorium

Vægpanel

Vægpanel

Bibliotek

Bibliotek

Bibliotek

Bibliotek

Gulv i bibliotek

Gulv i bibliotek

Konstruktionsdetalje

Konstruktionsdetalje

Eksteriør

Eksteriør

Ankomst

Ankomst

Gårdrum

Gårdrum

Fotograf: Henrik Kjær Christiansen

Hotel Café Royal, London

Efter 4 års renovering åbnede Café Royal i Regent Street, London, som hotel i 2012. Stedet har en lang og stolt historie som går helt tilbage til 1863. Oprindeligt var Café Royal et forlystelsessted med restauranter, saloner og barer, men rummede ikke en mulighed for overnatning, før de 159 værelser og suiter blev tilføjet i 2012. Hotellet fremstår nu som et originalt og gennemført 5-stjernet luksushotel, som på samme tid både har et klassisk og moderne udtryk. Hotellet kombinerer nemlig på smukkeste vis de oprindelige fredede historiske detaljer med den britiske arkitekt David Chipperfields klare og enkle formsprog. Læs mere på: www.hotelcaferoyal.com

Så smuk kan en simpel kuffertdør se ud på Hotel Café Royal, London

Så smuk kan en simpel kuffertdør se ud på Hotel Café Royal, London

Lobby ved indgangen fra Regent Street

Lobby ved indgangen fra Regent Street

The Bar

The Bar

The Grill Room

The Grill Room

Korridor

Korridor

Mansard Room

Mansard Room

Badeværelse

Badeværelse

Badeværelse

Badeværelse

Fotograf: Henrik Kjær Christiansen

Arkitekt Sir John Soane's hjem og museum i London

Næste gang du er i London, må du lægge vejen forbi et fascinerende privat hjem for den britiske arkitekt, Sir John Soane (1753-1837), som efter hans død blev til museum. Ud over at være et elegant overklassehjem, med plads til familie og tjenestefolk, rummer ejendommen også arkitektens store private samling af antikke skulpturer og bygningsdele samt en større malerisamling. Interiøret er ikke ændret men blot nænsomt renoveret efter arkitekts død og huset er derfor en sand tidslomme, med et væld af detaljer og historier. Læs mere på www.soane.org

Sir John Soanes museum3.jpg
Sir John Soanes museum1.jpg
Sir John Soanes museum2.jpg
Sir John Soanes museum5.JPG
Sir John Soanes museum8.JPG
Sir John Soanes museum7.JPG

Musée d'Orsay

Oprindeligt var bygningen en banegård, Gare d'Orsay. Den stod klar til verdensudstillingen i 1900. I 1939 mistede bygningen sin funktion som trafikalt knudepunkt og nye funktioner tog over, bl.a. postcenter under 2. verdenskrig. Stationens hotel lukkede dog først i 1973. I 1977 besluttede den franske regering at omdanne stationen til museum. Det nye museum, som hovedsagligt har fokus på fransk kunst fra 1848-1914 samt interiør, åbnede i 1986. Ud over den store samling af franske impressionister som Renoir, Monet, Degas etc., har tre skønne interiørmotiver af danske Vilhelm Hammershøi har også fundet plads i den imponerende samling.

Dorsay.jpg
Dorsay2.jpg
Vilhelm Hammershøi, Hvile

Vilhelm Hammershøi, Hvile